Kwiecień

Święto Trzech Króli w Operze Bałyckiej

6 stycznia tradycyjnie obchodzone jest Święto Trzech Króli - zarówno w Polsce, jak i we Francji. Oprócz hucznych pochodów Trzech Króli, które wędrują ulicami miasta, tego dnia degustuje się także sławne La galette des Rois, czyli ciasto Trzech Króli. 

Ten świąteczny placek ma różne odmiany, w zależności od rejonu kraju. Najpopularniejsza jest wersja migdałowa z ciastem francuskim, popularna na północy Francji i w Paryżu; na południu jada się wersję drożdżową, z kandyzowanymi owocami i skórką pomarańczową. W la galette des Rois ukryta jest niespodzianka – teraz najczęściej jest to migdał lub porcelanowa figurka, kiedyś było to ziarno bobu lub fasoli (le fève). Osoba, której trafi się fant otrzymuje papierowa koronę i do końca dnia pełni zaszczytną funkcje Króla lub Królowej. Poza niewątpliwym zaszczytem, monarcha ma swoje królewskie obowiązki – przypada mu ufundowanie szampana i zaproszenie współbiesiadników na zabawę Karnawałową. 

Ciasto, które pojawiło się za sprawą Piekarni-Cukierni Pellowskich, wywołało ogromne uśmiechy i radość na twarzach wszystkich tego dnia odwiedzających operę.

Aktualności

18.04.2018

Kasa biletowa nieczynna - 18.04.2018 (środa)

Z przyczyn technicznych dnia 18 kwietnia 2018 roku kasa biletowa będzie nieczynna.

zobacz wszystkie

PROJEKT I WYKONANIE PROJECT8.PL

STRONA WYKORZYSTUJE PLIKI COOKIES.

Aby zapewnić najwyższą jakość usług wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź cel, warunki przechowywania lub dostępu do nich w COOKIES. Pozostając na stronie godzisz się na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.